Din varukorg

Varukorgen är tom

Fem tips för en lyckad viktnedgång

Fem tips för en lyckad viktnedgång

När jag öppnar upp för en frågestund på Instagram (@halsopralinen) så är oftast majoriteten av frågorna ”Hur gjorde du för att lyckas med din viktnedgång, har du tips på vad man ska tänka på” osv. Och visst har jag tips och kan jag hjälpa en av er med mina tips så är jag jätteglad för det. Det som är viktigt att ni tänker på är att ta tipsen som just tips eftersom vi alla är olika och det som har fungerat för mig kanske inte fungerar för dig. Här kommer iallafall mina fem bästa tips som hjälpte mig under min viktresa.

1.Varför?

Varför vill du minska i vikt? Utan ett tydligt varför har det varit svårt för mig. Jag har ju försökt påbörja denna process SÅ många gånger men efter några kilon har jag alltid kommit av mig och återgått till mina gamla vanor. Vad gjorde allt annorlunda den här gången då? Det var min syster som frågade om vi inte skulle ”bli nyttiga” tillsammans och ha någon form av tävling för att peppa varandra. Det var i februari 2016 och mina barn var då 3 och 6 år och min våg stod nästan på tresiffrigt. Jag kände just då att nu, NU är jag peppad och har ett tydligt varför. Mina barn älskade mig, min man älskade mig och jag älskade mig precis som jag var så denna start hade ingenting med det ytliga att göra. Mitt varför blev – och har varit under hela tiden – mina barn. Jag vill leva ett långt liv med dem och måste ge min kropp de bästa förutsättningarna för detta samt vara en bra förebild för barnen. Där och då kände jag att denna gång kommer jag att klara det för nu vet jag varför jag gör det. Har man ett tydligt varför så är det också lätt att hitta tillbaka de gånger man trillar i diket och hamnar i gamla mönster, för tro mig – det gör vi alla!

2. Börja med det lilla

Gör inte den stora tabben och dra  i alla nödbromsar på samma gång. Börja med att fundera på vad du kan göra för små förändringar. Kanske kan du börja med att bara äta godis en dag i veckan. Kanske börja med två korta promenader i veckan och sedan öka dessa? Byt ut något livsmedel om dagen till ett bättre alternativ och så vidare. Jag tror att många, inklusive jag själv många gånger, gör för drastiska förändringar och tappar orken direkt. Byt inte ut alla goda måltider mot isbergssallad och börja hårdträna direkt.

3. Träning

För mig har träning och motion hjälpt mycket. Jag började med regelbundna promenader och började sedan kombinera dessa med styrketräning på gym. Jag får energi av att röra på mig och tycker också att det är lättare att sköta kosten om jag har aktiverat kroppen. Det känns mer meningsfullt på något sätt. Hitta en träningsform som du faktiskt gillar och träna inte något bara för att du ska. Glöm inte att kosten är den stora delen och träningen är den lilla delen i en viktnedgång om du kollar på siffror och mått.

4. Hållbarhet

Hitta en vardag som kommer att fungera för alltid och inte bara tills du har nått ditt mål. Är det till exempel hållbart att röra sig i den mängden som du gör ”för resten av ditt liv” eller kommer det bara att fungera nu? Den kosthållning du har, kommer du att kunna hålla den sedan också? Är svaret ja på dessa frågor, så kör på. Försök annars att hitta något som passar i vardagen.

5. Akilleshäl/substitut

Mitt femte men faktiskt viktigaste tips är att hitta din så kallade akilleshäl. Uppmärksamma dina eventuella fallgropar och identifiera vad som kan bli din svåra utmaning under resan och framtiden. Min var (och är) given – kvällarna i soffan. Jag är, liksom många andra, så van vid att äta godsaker i soffan på kvällen och det är något jag vill fortsätta med. Eftersom jag hela tiden har vetat att detta är min svåra utmaning så har jag också tagit hänsyn till det. Jag har sett till att ha mycket av mitt dagsintag sparat till kvällen för att kunna brassa på då. På så sätt har jag haft lättare att hålla min plan eftersom jag har vetat om utmaningen sedan innan men valt att anpassa dagen till den för att få en hållbar situation Jag har hela tiden bara ätit sådant som jag gillar och ser ingen anledning till att sitta och äta saker man inte gillar bara för att. Vissa saker har jag dock bytt ut samt lärt mig att äta saker jag inte åt förut, men fortfarande äter jag bara sådant jag gillar. Är du en chokladälskare som jag? Jag hittade mitt ”fluff” och mina puddingar som har räddat mig. Jag äter goda bars, popcorn och så vidare varje dag för att det är så gott och jag vill ha det. Jag njuter av god mat varje dag och skulle aldrig äta något jag inte gillar bara för att. Jag har varit noga under hela min resa med att bara äta goda saker. Tar de där goda sakerna för mycket plats från mitt dagsintag, så att jag inte kan hålla mig mätt, har jag hittat substitut som är minst lika gott.

Kort och gott:

  1. Hitta ett tydligt varför
  2. Börja med små förändringar
  3. Hitta en rolig träningsform
  4. Fråga dig själv om det du gör kommer vara hållbart även när målet är nått
  5. Identifiera eventuella fallgropar

Hoppas att detta gav dig lite tips på hur du kan tänka.

Stor kram på er!

//Josefine (Hälsopralinen)

Föregående inlägg
Nästa inlägg

Gå med i Joina

Hälsoutmaningar, stegutmaningar och bootcamps som gör det enkelt att träna och leva en mer aktiv och hälsosam livsstil

Fler tips inspiration och guider

Hur ska man tänka kring mat för att gå ner i vikt?

Hur ska man tänka kring mat för att gå ner i vikt?

Att gå ner i vikt kan kännas som en utmaning, men med rätt inställning till mat kan du nå dina mål på ett hållbart sätt. I detta inlägg delar vi...

Läs mer
Hälsosamma vanor under sommaren

Hälsosamma vanor under sommaren

Att ändra livsvanor, i form av kost och motion, lagom till sommaren tycker många är svårt. Många upplever också att det är svårt att vara hälsosam just under sommaren med alla sociala...

Läs mer
Bra mat att ha med på picknick

Bra mat att ha med på picknick

Denna sommar kommer för de allra flesta att vara lite annorlunda. Många semestrar som spenderas i Sverige och vi är alltmer utomhus för att undvika att smitta varandra. Dessutom med...

Läs mer
Rätt diet – vilken diet passar dig bäst?

Rätt diet – vilken diet passar dig bäst?

Det finns en djungel av olika dieter. Och vet du vad – alla fungerar! Diet betyder egentligen kosthållning, men förknippas ofta med att gå ner i vikt eller optimera sin...

Läs mer